Automatisch platenmagazijn operationeel

Automatisch platenmagazijn zagerij Van Drenth
Automatisch platenmagazijn Van Drenth

In 2017 heeft MultiDesk een zaaginstallatie met automatisch platenmagazijn aangeschaft van Schelling Anlagenbau GmbH vertegenwoordigd door de firma Karat Nederland BV.

Tijdens onze zomersluiting is de machine geplaatst.  In het najaar van 2017 is de machine volledig in gebruik genomen. We verwachten in 2018 alle mogelijkheden van het nieuwe systeem voor 100% te gaan benutten.

De werkwijze van deze installatie is als volgt: zodra de werkvoorbereiding de opdracht verstuurd naar de fabriek wordt deze ontvangen door storemanager, het softwarepakket van Schelling platenmagazijn VS16, wanneer de zager de opdracht geactiveerd heeft haalt het magazijn de gewenste plaat op uit het magazijn en legt deze achterop de Schellingzaagmachine FH5. Achterop de zaagmachine wordt voordat het zagen begint het paneel voorzien van de juiste etiketten. De machine is bewust lang uitgevoerd zodat het etiketteren uitgevoerd wordt terwijl de zaagmachine nog aan het zagen is met een eerdere opdracht.

Als de zaagmachine begint aan het te zagen plan hoeft de bediener  het hoogstens 1 keer te draaien voordat het paneel rondom gezaagd is, dit is een ergonomisch groot voordeel voor de bediener. Hij hoeft ook alleen gezaagde panelen van de machine af te stapelen en uit te sorteren.

Technische informatie:

Het magazijn heeft :
-3 inlagerplaatsen
-lengte van 35 meter
-breedte van de brug is 16 meter
-snelheid in X en Y richting is 150 meter/minuut
-snelheid in Z richting is 60 meter/minuut
-gemiddelde tijd om paneel te verplaatsen is 30 seconden
-hoogte stapels 2000mm

Zaagmachines FH5:
-vermogen zaagmotor 21KW
-maximale zaaghoogte 110mm
-maximale snelheid van zagen is 160 meter/minuut
-etiketten worden op paneel geplakt voor het zagen
-elke 6 seconden wordt er een etiket op paneel geplakt
-tijdens zagen wordt de volgende stapel opgebouwd, zeer weinig verlies van effectieve zaagtijd
-door gebruik te maken van een extra afschuifwagen wordt er 25 seconden gewonnen tussen 2 zaagplannen, verhoogd de effectieve zaagtijd
-gebruikt zeer weinig luchtdruk, energiebesparend