Wereldprimeur: circulaire economie

Circulaire economie Van Drenth

Ocean Ambassador Willemijn Peeters en wethouder Joost Reus openden donderdag 22 september de eerste ´Living Ocean´ productielijn ter wereld in Culemborg. Hiermee is een wezenlijke stap naar een oceaan zonder plastic gezet.
Door het plaatsen van allerhande plastic verwerkingsmachines kunnen Culemborgse bedrijven via een ‘Living Lab’ vrijuit experimenteren met diverse soorten gebruikt plastic. De lokaal gerecyclede producten moeten zoveel mogelijk ten goede komen aan diezelfde Culemborgse bedrijven. MultiDesk en van Drenth Buighout leverden hun overtollige plastic aan en daar worden nu lokaal nieuwe plastic producten van gemaakt. Circulaire economie in de praktijk gebracht.
Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven geen plastic afval meer produceren en er dus ook geen plastic in de oceanen terecht komt. Met de Living Ocean productielijn heeft Culemborg een wereldwijde primeur. Dit unieke initiatief is wereldwijd een belangrijk voorbeeld en bij navolging levert het een bijdrage aan het hergebruik van plastic.
De komende drie maanden krijgen bedrijven in Culemborg alle ruimte om de mogelijkheden te ontdekken. Vervolgens gaan we kijken hoe we voort kunnen bouwen op de ervaringen en leerpunten. Een meer permanente vorm van productie, herhaling elders en opschaling behoren zeker tot de plannen.
Deze actie is het initiatief van Searious Business en komt tot stand in nauwe samenwerking met diverse partijen.