Van Drenth nog duurzamer!

Van Drenth nog duurzamer

Opbouw zonnepark

Op vrijdag 7 juli 2017 hebben we in samenwerking met Solar Team Eindhoven en Solar Comfort uit Geldermalsen ons nieuwe zonnepark feestelijk geopend. Er zijn nu in 2 fases 1.620 panelen op het dak aan de Parallelweg West 27 in Culemborg geïnstalleerd.

Nadat MultiDesk haar volledige gasverbruik bijna tot nul heeft weten te reduceren, spant zij zich nu ook in om het stroomverbruik energieneutraal te maken door het bijplaatsen van 1.080 zonnepanelen.

Hiervoor is men een samenwerking aangegaan met Stefan van Tongeren van de Energieplanner. Er is een scan gemaakt van het totale energiegebruik en het verbruik wordt nauwkeurig in kaart gebracht. Daaruit volgt een energiebesparingsplan met acties voor de komende jaren. Het doel is uiteindelijk het totale verbruik zelf met de zonnepanelen op te wekken.  De 1e besparing hebben wij gedaan door het grootste gedeelte van onze huidige TL-buizen in de productie te vervangen voor LED verlichtingsbuizen. Hiermee wordt in theorie 35.000 kWh bespaard op jaarbasis.

Voordat de zonnepanelen geplaatst zijn, is allereerst de dakbedekking vernieuwd. Het bitumen dak was technisch aan haar einde. Er is voor een duurzame oplossing gekozen: witte dakbedekking in combinatie met dakisolatie met een verwachte levensduur van 30 tot 40 jaar. Op de witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht waardoor de zonnepanelen koeler blijven en hierdoor meer energie kunnen doorgeven. Dakdekkersbedrijf Roof Protection BV uit Arkel heeft dit naar volle tevredenheid uitgevoerd.

De nieuwe zonnepanelen (fase 2), wederom geleverd door de firma Solar Comfort uit Geldermalsen, zijn aangesloten op de 1e fase waarbij eind 2013 al 540 panelen geplaatst zijn. Met het totaal van 1.620 panelen wordt circa 425.000 kWh per jaar opgewekt. Hiermee kan MultiDesk ongeveer 75% van haar energiebehoefte zelf opwekken.

Rinie Evertse van Solar Comfort uit Geldermalsen heeft het hele zonnepanelentraject prima begeleid, van subsidie-aanvraag tot uiteindelijke oplevering van de zonnepaneleninstallatie.

Klik hier voor een filmpje van de opening gemaakt door een drone, gemaakt door Solar Comfort. Middels een drone krijgt u een mooi beeld van hoe 425.000 kWh per jaar opgewekt gaat worden. Tevens is hier een timelapse video te zien van het dak waar de gehele bouw van de zonnepanelen heeft plaatsgevonden.

Op Culemborg TV is in het maandjournaal van oktober een interview te bewonderen.